مروری بر روش های قرائت کنتور | آب برق و گاز

مروری بر روش قرائت کنتورهای مختلف

قرائت کنتورهای برق، آب و گاز در گذشته به صورت دستی و با وارد کردن در چک لیست های کاغذی انجام داده می شد. اما رفته رفته و با پیشرفت صنعت کنتورسازی در سراسر جهان، روشهای قرائت کنتور نیز پیشرفت قابل توجهی داشته است. در دنیای امروز با تولید کنتور آب، کنتور برق و کنتور گاز دیجیتال و هوشمند روش های قرائت به دو روش کلی تقسیم می شوند. قرائت دستی و قرائت از راه دور. در این مقاله می خواهیم به نحوه و انجام قرائت کنتورها بپردازیم

روش‌ها و ویژگی های قرائت کنتورهای آب، برق و گاز

همان طور که گفتیم روشهای قرائت کنتور به دو دسته کلی تقسیم می شوند.

  • روش سنتی یا همان دستی: قرائت کنتور که امروزه با دستگاه های قرائت‌گر حالت دقیق تر و کارآمدتری به خود گرفته است.
  • قرائت از راه دور: در این روش قرائت کنتورها بدون استفاده از نیروی انسانی و با روش هایی چون RF-mesh و GPRS و LoRaWAN و NB-IOT انجام می گیرد.

روشهای قرائت کنتور دستی

روش خواندن اطلاعات کنتور دستی

در قرائت دستی که توسط کنتورخوان‌ ها انجام می شود، بدین صورت که طبق شماره اشتراک هایی که از شرکت توزیع دریافت می کند به ترتیب به درب منزل مشترک مراجعه می شود و کنتورخوان شمارنده کنتور را قرائت و ثبت می کند. این روش خطای انسانی بسیار بالایی دارد.

اما از دیگر روشهای قرائت کنتور دستی قرائت با پروب نوری است. در این روش کنتورخوان همانند روش قبلی در محل مشترک کنتور را قرائت می کند؛ اما به جای خواندن شمارنده کنتور با چشم، پروب نوری متصل به دستگاه قرائت‌گر را روی درگاه نوری کنتور قرار می دهد. سپس فرد از روی دستگاه قرائت‌گر، فرمان قرائت را اجرا کرده و در این زمان نه تنها رقم شمارنده کنتور، بلکه فاکتورهای بسیار دیگری مانند اعداد اعشاری نیز به طور اتوماتیک طبق تنظیمات انجام شده قرائت می شوند. این روش بسیار سریعتر، کارآمد‌تر و عاری از خطاهای انسانی است.

روشهای قرائت کنتور از راه دور

امکانات دستگاه های قرائت‌گر کنتور محدود به امکانات سخت افزاری هستند که تولید‌کننده این دستگاه‌ها ارائه می دهند. در دنیای دیجیتالی امروز به دلیل فراگیر شدن گوشی‌ها و تبلت های هوشمند تولیدکنندگان روی به تولید نرم‌ افزارهای قرائت‌کننده تحت سیستم عامل های اندروید و ویندوز موبایل آورده‌اند. از مزایای استفاده از این سیستم عدم وابستگی به platform و همچنین باز بودن دست تولیدکننده در بهره‌گیری از امکانات بسیار زیادی که این platformها را در اختیار کاربر می دهند، است. رابط کاربری این سیستم ‌ها بسیار آسان‌تر از سیستم های قبلی است.

روشهای قرائت کنتورهای قدیمی برای کنتورخوان‌ها دارای مشکلات و خطرات زیادی است. این مشکلات شامل عدم حضور و یا عدم همکاری مشترک برای باز کردن درب ساختمان ‌ها، نصب های غیر استاندارد و دسترسی سخت به کنتورها و غیره است. همچنین خطرات دیگری هم وجود دارد که شامل گزیدگی، گاز گرفتگی توسط حیوانات خانگی برق گرفتگی و غیره است.

روش خواندن کنتور دیجیتالی

روش خواندن کنتور دیجیتال

به خاطر مشکلات گفته شده روش های دیگری برای قرائت کنتورهای مشترکین ابداع گردید. البته هر کدام از این روش‌ها راهنمای قرائت کنتور را دارند. در یکی از این روش‌ها کنتورها مجهز به ماژول رادیویی (RF) شدند. در این حالت کنتورخوان تنها به طور پیاده و یا سواره از جلوی درب منازل و یا نزدیکی کنتورها عبور می کند و دستگاه قرائت‌گر خود را در حالت دریافت اطلاعات قرار داده و سپس در این زمان اطلاعات به طور اتوماتیک و بی‌سیم به دستگاه منتقل می شود.

با اینکه در این روش سهولت کار بالاتر می رود و زمان قرائت کمتر می شود اما باز هم نقایصی دارد. بزرگترین نقص این سیستم مصرف زیاد انرژی است، چرا که فرستنده RF که در کنار کنتور نصب می شود، در بازه های زمانی کوتاه به طور مستمر در حال ارسال داده است.

روش های مختلف قرائت کنتور

جهت حل این مشکل روشهای قرائت کنتور سیستم قرائت از راه دور با استفاده از دستگاه های جمع‌کننده اطلاعات (DCU) پیشنهاد شد. در این روش اطلاعات به طور محلی از طریق شبکه RF به دستگاه DCU موجود در محدوده ارسال و پس از جمع‌آوری داده‌ها از طریق شبکه LAN و یا GPRS به مرکز داده‌ها ارسال می شود.

تفاوت بین خواندن کنتور مکانیکی و دیجیتالی اینجا مشخص می شود. در این روش کنتورخوان هیچ دخالتی در امر قرائت ندارد و خطای انسانی به صفر می رسد. در این روش کنتورخوان تنها جهت تست کنتور، بازرسی موارد ثبت شده، شناسایی دستکاری‌ها و تعمیرات به محل کنتور مراجعه می کند. اما روش جمع‌کننده اطلاعات به دلیل اختلالات و ضعیف بودن باند فرکانسی رادیویی جای خود را به قرائت از راه دور مستقیم داده است.

در این روش کنتور های قدیمی با کنتورهای برقی دیجیتالی هوشمند تعویض می شود و یا مودم های قرائت از راه دور در کنار کنتور های موجود باید نصب شود. اما یکی از روشهای قرائت کنتور که می توان از آن به عنوان کاربردی‌ترین، سودمندترین و کارآمدترین روش ممکن قرائت کنتورهای آب، برق و گاز نام برد، استفاده از بستر اینترنت اشیاء است. این روش با استفاده از کاربردهای نوین در تکنولوژی ایجاد شده است. بسترهای گفته شده  کنتورهای هوشمند می توانند از محل نصب به صورت آنلاین به مرکز کنترل آبفا، اداره گاز و برق نصب می شوند و میزان و حجم مصرف مشترکین به صورت آنلاین رصد می شود و کلیه دخالت های انسانی را از بین می برد.  این روش از تکنیک های موثر در خواندن کنتورها است و استفاده از این روشهای قرائت کنتور مزیت های بسیاری برای مشترکین دارد.

  • قابلیت برقراری ارتباط با کنتور از هر مکانی و در هر زمانی
  • قابلیت ذخیره اطلاعات به صورت نامحدود
  • قابلیت اتصال به اپلیکیشن اندروید و آی‌اواس
  • حذف قبض‌خوان
  • حذف قبض های قدیمی و کاغذی
  • رعایت نکات کلیدی در مدیریت مصرف انرژی
  • تفکیک تمام انشعابات مشترک آب، گاز و برق

کنتورهای حجمی هوشمند

با خرید کنتور هوشمند حجمی می توانید مصرف آب را بهینه و کنترل کنید. روشهای قرائت کنتورهای هوشمند حجمی بسیار راحت است که در ادامه به آن‌ها اشاره می کنیم

  • امکان قرائت از راه دور در هر دو بستر GSM-GPRS
  • امکان استفاده از دو سیم کارت همزمان
  • دارای صفحه نمایش فارسی و تاریخ شمسی
  • دارای باتری داخلی با طول عمر 7ساله در صورت نبود برق

کلام پایانی

در انتها باید بگوییم که کنتورهای دیجیتال انقلابی را در روشهای قرائت کنتور ایجاد کرده است. در این میان شرکت ذوب ریزان هم دست به تولید کنتورهای حجمی هوشمند برای آب کرده است که با این ابزار می توان مصرف آب را در بخش  های مختلف مسکونی، صنعتی و کشاورزی کنترل کرد. کنتورهای حجمی WI این مجموعه در سه مدل مکانیکی، هوشمند و دیجیتال تولید و به بازار عرضه می شود. برای اطلاع از قیمت و دیدن ویژگی های آن‌ها می توانید به سایت این مجموعه مراجعه کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من