کنتورهای آب هوشمند با استفاده از پیشرفت های تکنولوژی های نوین و سیستم های الکترونیکی، اطلاعات دقیقی در مورد مصرف آب در یک منطقه خاص را جمعآوری و ذخیره می کنند. این اطلاعات شامل دبی لحظهای آب، حجم آب مصرف شده، میزان فشار آب و تاریخ و زمان مصرف آب است. با داشتن این اطلاعات، می توان مصرف آب را برای یک خانوار یا منطقه ای مشخص محاسبه کرد و به صورت دورهای گزارش هایی در مورد مصرف آب ارائه کرد. به همین دلیل، استفاده از کنتورهای هوشمند و نصب آنها به عنوان یکی از ابزارهای مهم در مدیریت مصرف آب و کاهش هدررفت و هدرریزی منابع آب بسیار مهم است و توصیه می شود. البته روش نصب کنتورهای هوشمند را هم باید بدانیم تا بتوان به بهترین شکل ممکن از این کنتورها استفاده کنیم.
انواع کنتورهای هوشمند
تولید کنتورهای سری جدید این کنتورها مطابق با استاندارد 16399 ISO با مدل WI که با نسل جدیدی از Water Irrigation توربینها و متفاوت از سری های قبل جهت آب های غیر شرب و خام و استفاده در پروژه های کشاورزی طراحی شده است به صورتی که مشکل کنتورهای توربینی قبلی را به جهت از کار افتادن مکانیزم در نتیجه رسوب گل و لای و جرمها در توربین را ندارد. شرایط و روش نصب کنتورهای هوشمند مطابق دستورالعمل های استاندارد ارائه شده باید در نظر گرفته شود. انواع کنتورهای حجمی عبارتند از:
- کنتور حجمی WI مکانیکی
- کنتور حجمی WI دیجیتال
- کنتور حجمی WI هوشمند
بدنه کنتور حجمی هوشمند با آلیاژ چدن نشکن داکتیل GGG40 تولید می شود و احتمال شکستگی و ترک در شرایط آب و هوایی مختلف را به صفر رسانده است. این آلیاژ امکان تحمل تا 35 بار فشار را دارا است و جهت محافظت از خوردگی پوشش اپوکسی الکترواستاتیک روی آن اعمال می شود.
مشخصات کنتورهای حجمی مکانیکی
قبل از ارائه دستورالعمل نصب و روش نصب کنتورهای هوشمند، مشخصات آنها را بررسی می کنیم. البته در ادامه به مشخصات بقیه کنتورهای حجمی هوشمند هم اشاره می کنیم.
- دارای مکانیزم مغناطیسی قابل تعویض
- دارای کلاس کاری B-R20
- دارای تاییدیه اتحادیه اروپا (گواهی CE)
- انجام تست کالیبره در کارخانه سازنده
- دارای محافظ از جنس مس و ضد بخار با درجه حفاظت IP67
- تحمل فشارکاری 16 بار
- جهت استفاده در شبکه های آب شهری، صنعتی و کشاورزی مناسب است.
- تحمل دمای کاری تا 50 درجه سانتی گراد
- دارای پلیت برنجی برای جلوگیری از آسیب به مکانیزم مناسب برای فشارکاری 16 بار
- مطابق با استانداردهای INSO15729 و 16399 ISO ساخته شده است.
- بدنه از جنس چدن نشکن با پوشش اپوکسی الکترواستاتیک ساخته شده است.
- طراحی خاص توربین و چرخ دنده جهت جلوگیری از آسیب ذرات معلق در آب به کنتور
- فلنجها مطابق با استاندارد 1092 EN-2 و ISO7005-2 طراحی شده است.
- دارای قابلیت نصب سیستم پالس قرائت از راه دور
مشخصات کنتور حجمی دیجیتالی
مشخصات کنتور هوشمند دیجیتالی به شرح زیر است. البته روش نصب کنتورهای هوشمند تقریبا مثل یکدیگر است.
- فشار کاری PN16
- دارای درجه حفاظت IP67
- دارای حفاظت در برابر تخلیه الکترواستاتیک
- دارای صفحه نمایش فارسی و انگلیسی قابل انتخاب
- دارای باتری داخلی با کارکرد طولانی 10 سال
- کارکرد در دمای کاری 0 تا 50
- دارای کلید لمسی برای روشن کردن نمایشگر کنتور
- مقاوم بودن در شرایط محیطی و کارکرد دقیق و صحیح در هر نوع شرایط آب و هوایی
- امکان قرائت محلی و تنظیمات توسط پورت نوری
- امکان ذخیره اطلاعات مصرفی حجم کل
- امکان نمایش دبی لحظهای L٫S
- امکان نمایش بیشینه دبی L٫S
- امکان نمایش حجم برگشتی
- امکان نمایش وضعیت باتری
مشخصات کنتورهای هوشمند
کنتورهای هوشمند علاوه بر داشتن تمامی ویژگی های روش نصب کنتورهای هوشمند، امکانات زیر را نیز دارند.
- دارای اپلیکیشن اندرویدی قرائت و تنظیمات به صورت محلی
- دارای نرمافزار مدیریت دادهها
- دارای سیستم کارتخوان مایفر و امکان ذخیرهسازی اطلاعات روی کارت
- امکان شارژ کنتور توسط مشترک با کارت مایفر
- دارای امکان فرمان شیر برقی جهت قطع و وصل آب از راه دور
- دارای امکان قطع شناور یا پمپ از راه دور
- دارای باتری داخلی با ورودی 220V برق شهر
- دارای باتری داخلی با طول عمر بالای 5 سال در صورت عدم وجود برق
- دارای محافظت محیطی رده IP67
- مقاوم در شرایط محیطی و کارکرد دقیق و صحیح در هر نوع شرایط آب و هوایی
- دارای حافظه داخلی جهت ذخیرهسازی اطلاعات تا حداقل یکسال
- قابلیت Update یا بهروزرسانی کنتور از راه دور و به صورت محلی
- صفحه نمایش فارسی و تاریخ شمسی
- دقت اندازهگیری R20
- امکان ثبت وقایع و رخدادهای نمایش مصرف
- امکان ثبت و ارسال انواع آلارمها وقایع سیستمی و شناسایی دستکاری های احتمالی
- امکان ثبت و مصرف مشترک (دبی و حجم) با فواصل زمانی یک ساعت
دستورالعمل نصب کنتورهای حجمی
برای راهاندازی کنتورهای هوشمند حجمی آب باید از دستورالعمل های مربوط به آن پیروی کنیم. این دستوالعملها برای حفظ ایمنی کنتورها و دریافت درست اطلاعات بسیار مفید است. در ادامه به سه دستورالعمل روش نصب کنتورهای هوشمند اشاره می کنیم.
- اجرای صحیح و رعایت فاصله مناسب از کنتور
- طرز صحیح قرار گرفتن لوله خروجی آب بعد از کنتور
- طرز صحیح بستن فلنجها و همترازی آنها با لوله و کنتور
با رعایت موارد بالا می توانیم نصب و راهاندازی سیستم درستی داشته باشیم و اطلاعات کامل و جامعی را در مورد حجم آب مصرفی به دست بیاوریم.
نکات مهم در نصب کنتورهای هوشمند
در هنگام نصب کنتورهای باید نکات مهم در نصب کنتورهای هوشمند را بدانیم و رعایت کنیم. این موارد و نکات روش نصب کنتورهای هوشمند عبارتند از:
- از سالم بودن پلمپ کنتور قبل از نصب اطمینان حاصل فرمایید.
- هنگام نصب کنتور آب به صورت کاملا افقی قرار گیرد و جهت جریان آب مشخص شده بروی بدنه کنتور در نظر گرفته شود.
- جهت حفظ کنتور آب از یخ یزدگی ضربه های خارجی و… محفظهی مناسبی برای محل نصب آن پیشبینی گردد.
- مطمئن شوید در هر شرایطی لوله در نظر گرفته شده جهت نصب کنتور از آب پر بوده و آب در داخل لوله به صورت سر خالی حرکت نمی کند.
- بدیهی است نصب صافی شیر فشارشکن شیر تخلیه هوا و… به بالا رفتن عمر کنتور کمک می کند.
مزایای استفاده از کنتورهای هوشمند
در این قسمت می خواهیم به مزایای استفاده از کنتورهای هوشمند بپردازیم. این نکته را باید بدانیم که تاسیسات در سراسر کشور در حال انتقال به راه حل های هوشمند آب برای بهبود و حفظ کارایی و اثربخشی هر چه بیشتر هستند.
سیستم های اندازهگیری هوشمند آب با ضبط و به اشتراکگذاری بیشتر داده های مصرف آب، نظارت بر میزان جریان، شناسایی جریان های معکوس و ارسال هشدارها در اولین علامت، به بهینهسازی مصرف آب کمک می کنند.
روش نصب کنتورهای هوشمند که در دو نسخه مکانیکی و الکترونیکی موجود است، به ایجاد پایه و اساس برای هر سیستم آب هوشمند کمک می کند. در اینجا چند دلیل اصلی مدیریت و کنترل کنتورهای هوشمند که مشترکان و سازمانها و کشاورزان را ملزم به استفاده از این کنتورها می کند را بیان می کنیم.
کنتورهای هوشمند زیرساخت تاسیسات را مانیتور می کنند
سیستم های اندازهگیری کنترل هوشمند به شرکت های بزرگ امکان می دهد محل لولهها، کنتورها، شیرها، تأسیسات و سایر تجهیزات مهم را ببینند. روش نصب کنتورهای هوشمند باعث می شود تا سلامت زیرساختها کنترل شود، تا با استفاده از برنامه های کمکی بتوانند مشکلاتی از قبیل نشت یا انسداد را مشخص کنند. اینکه دقیقا بدانید باید به کجا مراجعه کنید تا مشکل را برطرف شود، بسیار مهم است.
مدیریت و بهینهسازی مصرف آب
با استفاده از یک کنتور اندازهگیری آب هوشمند، شرکت های آب می دانند که دقیقاً چه مقدار آب با چه دقتی مصرف می شود. اما اکثر شرکت های بزرگ می خواهند فرایندهای خدمات مشتری را بهبود بخشند. با استفاده از یک کنتور هوشمند، شرکت های آب از جمعآوری مکرر دادهها بهرهمند می شوند، که مشاهده دقیقتری را در مورد الگوها و کاربرد مشتری ارائه می دهد.
نحوه کارکرد کنتور هوشمند آب چگونه است؟
روش نصب کنتورهای هوشمند آب استاندارد است و اساساً همان عملکرد کنتورهای قبلی را انجام می دهد. با این تفاوت که برای «هوشمند» کردن آن، کنتور به دستگاهی متصل می شود که امکان خواندن، ذخیرهسازی، نمایش و انتقال داده های مصرف آب به صورت مداوم را فراهم شده است. این تفاوت مهم نحوه کار کنتور هوشمند آب با نسل قدیمی کنتورها است.
چگونه کنتورهای آب هوشمند خوانده می شوند؟
نحوه کار کنتور هوشمند به این صورت است که از راه دور و با فرکانس بالاتر، عدد کنتور آب را بدست می آید و در قالبی برای اهداف مختلف از جمله مدیریت تقاضا و مصرف، تشخیص نشت و صرفهجویی در مصرف آب استفاده می شود. روشهای قرائت کنتور متفاوت است. این کنتور فقط داده های عددی کنتور آب شما را می خواند و این اطلاعات را از طریق امواج رادیویی به یک سیستم جمعآوری داده نصب می شود و آن را به مکان های خاص در سراسر شهر یا کشور منتقل می کند.
کلام پایانی
در این مقاله به معرفی کنتورهای هوشمند شرکت ذوبریزان پرداختیم و مشخصات فنی هر کدام از کنتورهای هوشمند را بیان کردیم. مزایای استفاده از این نوع کنتورها را بررسی کردیم و روش نصب کنتورهای هوشمند را برشمردیم. در انتها باید بگوییم برداشت بی رویه آب از آبهای زیر زمینی یکی از مسایل اساسی کشور در بخش آب به شمار می آید که در زمان حاضر مشکلات جدی را در کشور پدید آورده است. به همین دلیل نیز در بسیاری از نواحی کشور سطح آب سفره های زیرزمینی افت کرده و با توجه به خشک سالی های اخیر افزایش بهرهبرداری از آب های زیرزمینی تشدید شده و خسارت های غیر قابل جبرانی را بر منابع آبی زیر زمینی کشور وارد آورده است. به همین دلیل استفاده از کنتورهای هوشمند بسیار مهم و حیاتی است.